Význam pečlivého zvažování podílu nákladů na obratu (PNO) v rámci výkonnostních kampaní

Performance
Aneta Renza
Aneta Renza 15.07.2024 | 2 min
Množství e-shopařů a e-commerce managerů si myslí, že udržování nízkého PNO je základem efektivních PPC kampaní, které směřují k růstu podniku. Odhalme, proč se mýlí a podívejme se na 2 odlišné přístupy k PNO.
Význam pečlivého zvažování podílu nákladů na obratu (PNO) v rámci výkonnostních kampaní
Pro marketingové manažery na straně klienta je hluboké pochopení a správné řízení podílu nákladů na obratu (PNO) naprosto klíčovým faktorem pro vedení výkonnostních kampaní. Zatímco nízké PNO může zpočátku signalizovat efektivní využití marketingových rozpočtů, přílišné omezení této metriky může neúprosně omezit růst a inovaci. V tomto článku podrobně prozkoumáme oba úhly pohledu a zdůrazníme důležitost vyváženého přístupu k určování PNO.

Přístup 1: Význam nízkého PNO

Efektivní využití rozpočtu

Jedním z hlavních argumentů pro udržení nízkého PNO je efektivní využití marketingového rozpočtu. PNO vyjadřuje kolik procent z každé koruny tržeb tvoří náklady vynaložené na reklamu. To je zásadní pro udržení zdravé marže a maximalizaci návratnosti investic (ROI), což je neuvěřitelně důležité pro dlouhodobý úspěch.

Snížení finančního rizika

Držení nízkého PNO drasticky minimalizuje finanční riziko. Pokud se trh nebo podmínky kampaně náhle změní, například kvůli sezónním výkyvům nebo neočekávaným změnám v konkurenčním prostředí, nízké PNO poskytuje finanční polštář, který pomáhá firmě lépe zvládat tyto výkyvy.

Optimalizace kampaní

Nízké PNO nutí marketingové týmy k neustálé, téměř posedlé optimalizaci kampaní. To znamená, že se zaměřují na nejvýkonnější kanály a strategie, což může vést k lepším dlouhodobým výsledkům. Striktní kontrola nákladů nutí týmy být inovativní a neustále hledat nové způsoby, jak zvýšit efektivitu.


Přístup 2: Výhody zvýšení PNO

Rozšíření dosahu a povědomí o značce

Zvyšování rozpočtu na PPC kampaně může dramaticky pomoci podnikům oslovit širší a zcela nové publikum. I když vyšší PNO znamená vyšší náklady na jednotku prodeje, zvýšená expozice může dlouhodobě přinést nové zákazníky a výrazně zvýšit povědomí o značce. Tento přístup je klíčový pro budování dlouhodobé zákaznické báze.

Vstup na nové trhy

Při vstupu na nové trhy nebo uvádění nových produktů na trh může být vyšší PNO naprosto nezbytné. Obě situace často vyžadují významné investice do reklamy na začátku, aby se vytvořila počáteční poptávka a povědomí. Bez těchto investic by bylo nesmírně těžké proniknout na nové trhy nebo efektivně představit nové produkty.

Testování nových strategií a kanálů

Pevné dodržování nízkého PNO může omezit schopnost podniků experimentovat s novými marketingovými strategiemi a kanály. Zvýšení rozpočtu na testování umožňuje podniku objevit nové, často překvapivě efektivní způsoby, jak oslovit zákazníky. Tato flexibilita je klíčová pro přizpůsobení se rychle měnícímu se trhu a konkurenčním podmínkám.


Flexibilita a dlouhodobé výhody

Zákazníci a dlouhodobá hodnota (LTV)

Zákazníci získaní při vyšším PNO mohou mít nesmírně vyšší dlouhodobou hodnotu (LTV). Tito zákazníci jsou často loajálnější a přinášejí opakované tržby, což může dlouhodobě kompenzovat vyšší počáteční náklady na jejich získání. Investice do získání těchto zákazníků může být tedy výhodná z dlouhodobého hlediska.

Proměnlivost a sezónnost

V některých odvětvích, například v maloobchodu, může být nutné zvyšovat PNO sezónně, například během svátků nebo jiných prodejních špiček. Konkurence je aktivnější a proto můžete mít se stejným PNO podstatně nižší zisk, než mimo sezonu.  Flexibilita v přizpůsobení PNO těmto změnám může maximalizovat zisky během klíčových období, což je neuvěřitelně důležité pro celoroční úspěch.

Příklad z praxe

Představme si e-commerce obchod prodávající módní doplňky. Na začátku investuje 50 000 Kč měsíčně do PPC reklamy s PNO 10 % a tržbami 500 000 Kč. Obchod zvýší rozpočet na 100 000 Kč, tržby se zvýší na 900 000 Kč a PNO vzroste na 11,1 %. Při dalším zvýšení na 150 000 Kč tržby dosáhnou 1 200 000 Kč a PNO se zvýší na 12,5 %. I když se PNO zvyšuje, absolutní růst tržeb může podnik výrazně posílit a umožnit mu větší investice do vývoje produktů a expanze.


Závěr

Pro marketingové manažery je zásadní pochopit, že PNO není jen číslo, které je třeba udržet co nejnižší. Místo toho je důležité vyvažovat krátkodobou efektivitu a dlouhodobý růst. Zvýšení PNO může být strategickým krokem, který umožní škálování, inovace a dlouhodobou konkurenceschopnost. Klíčem je najít správnou rovnováhu a neustále analyzovat, jak se investice do reklamy projevují na celkovém obchodním výkonu. Flexibilita a otevřenost k experimentování mohou být naprosto rozhodující pro dosažení úspěchu v dynamickém a konkurenčním prostředí e-commerce.
Aneta Renza

Aneta Renza

Aneta se věnuje digitálnímu marketingu už přes 8 let. A baví ji to čím dál víc. Řídí velké e-commerce projekty, pomáhá klientům dělat zásadní byznysová rozhodnutí a vnáší do jejich podnikání svěží pohled, důslednost i upřímnost. Nejradší má ten pocit, kdy jsou vidět výsledky práce a klienti spokojení. Odpočívá při plavání, toulkách přírodou, v kuchyni nebo u anglické kinematografie se sklenkou červeného.

Držte krok s trendy digitálního marketingu

Pravidelný přísun znalostí, tipů a sem tam i akcí přímo ve vaší schránce.

arrow icon