Google SpamBrain – Co to je a proč si na něj dát pozor?

Digital
Lenka Stehlíková
Lenka Stehlíková 22.02.2024 | 2 min
Jeho sofistikované algoritmy jsou schopné rozpoznat nejen očividný spam, ale také sofistikovanější techniky, které se snaží manipulovat s hodnocením ve vyhledávačích prostřednictvím nekvalitního linkbuildingu.
Google SpamBrain – Co to je a proč si na něj dát pozor?

Jak SpamBrain ovlivňuje linkbuilding a vaši organickou návštěvnost

V digitálním marketingu a SEO je linkbuilding nezbytným nástrojem pro zlepšení pozice webových stránek ve výsledcích vyhledávání. Nicméně, s příchodem Google SpamBrain, algoritmu založeného na umělé inteligenci určeného k boji proti spamu, se pravidla hry mění. V tomto článku prozkoumáme, jak SpamBrain ovlivňuje linkbuilding a jaký vliv má na SEO strategie.

Co je SpamBrain?

SpamBrain, uvedený Googlem v roce 2018, je pokročilý systém určený k detekci a eliminaci spamu ve výsledcích vyhledávání. Využívá umělou inteligenci a strojové učení k identifikaci různých forem spamu, od zneužívání odkazů po napadené weby. Jeho cílem je zlepšit uživatelskou zkušenost tím, že zajistí čistší a relevantnější výsledky vyhledávání.
 

Specifika a dopady SpamBrain na linkbuilding

SpamBrain neustále evolvuje, aby mohl lépe detekovat a reagovat na nové spamové taktiky. Jeho sofistikované algoritmy jsou schopné rozpoznat nejen očividný spam, ale také sofistikovanější techniky, které se snaží manipulovat s hodnocením ve vyhledávačích prostřednictvím nekvalitního linkbuildingu.

Poslední update a jeho dopad

V prosinci 2022 Google oznámil poslední aktualizaci SpamBrain, zaměřenou specificky na link spam. Tato aktualizace představuje značný posun v tom, jak Google hodnotí odkazy, zdůrazňující potřebu kvality a relevance nad kvantitou. Weby, které se spoléhají na nízkokvalitní odkazy nebo schémy výměny odkazů, mohou očekávat negativní dopady na svou viditelnost ve výsledcích vyhledávání.

Co to znamená pro odborníky na SEO?

Tato aktualizace znamená, že tradiční metody linkbuildingu už nejsou tak efektivní, jak bývaly. SEO specialisté a marketéři by měli zaměřit své strategie na budování kvalitních, relevantních odkazů z autoritativních zdrojů. Google jasně signalizuje, že kvalita odkazů je důležitější než jejich kvantita.

Co doporučit závěřem?

Věk masového linkbuildingu a spamových technik se chýlí ke konci díky pokročilým algoritmům jako je SpamBrain. Pro SEO specialisty a vlastníky webů to znamená, že musí být opatrnější než kdy předtím při výběru strategií pro budování odkazů. Dodržování osvědčených postupů a zaměření na kvalitu a relevanci odkazů je klíčem k úspěchu v éře dominované umělou inteligencí a strojovým učením. S neustálými aktualizacemi Google je důležité zůstat informován a přizpůsobit strategie SEO, aby odpovídaly novým standardům a zajistily tak maximální viditelnost ve vyhledávačích.


Zdroje:
https://developers.google.com/search/blog/2022/12/december-22-link-spam-update
https://spambrain.com/
Lenka Stehlíková

Lenka Stehlíková

Cenové srovnávače, feedy a automatizace. To je pro Lenku skvělá společnost, ve které je nejštastnější. Lenka má dar do hloubky pochopit produktové portfolio a zamyslet se nad chováním zákazníků. Proto rychle zjistí, co je na vašem projektu důležité a za čím je potřeba jít. Svůj volný čas nejraději tráví na zahradě.

Držte krok s trendy digitálního marketingu

Pravidelný přísun znalostí, tipů a sem tam i akcí přímo ve vaší schránce.

arrow icon