Google a mobilní indexování: Čas se krátí! Co musíte vědět?

Digital
Lenka Stehlíková
Lenka Stehlíková 17.06.2024 | 1 min
Na revizi a opravu případných chyb máte už jen pár dní.
Google a mobilní indexování: Čas se krátí! Co musíte vědět?
Od 5. července 2024 bude Google indexovat výhradně webové stránky přístupné na mobilních zařízeních. Tento významný krok navazuje na iniciativu "mobile-first" z roku 2016, která se tímto stává kompletní. Pro majitele webů a e-shopů to znamená, že pokud stránka nefunguje správně na mobilních zařízeních (nenačte se, není přístupná pro roboty), nebude ji Google indexovat ani hodnotit ve výsledcích vyhledávání.

Důležitost mobilní přístupnosti


Proč je tato změna klíčová? Webové stránky, které nejsou přístupné na mobilních zařízeních, riskují výraznou ztrátu viditelnosti ve výsledcích vyhledávání na Googlu. To může mít zásadní dopad na organickou návštěvnost a celkovou výkonnost webu. I když vaše stránka nemusí být plně optimalizována pro mobily, musí být alespoň přístupná, aby ji Google mohl indexovat.

Výjimky a specifické případy


Googlebot Desktop bude i nadále používán pro určité specifické situace, jako jsou produktové listy nebo služby typu Google for Jobs. Tyto výjimky však nemění základní požadavek na mobilní přístupnost většiny webů.

Jak zajistit mobilní přístupnost


1. Použití Google Search Console URL Inspection: Tento nástroj vám umožní ověřit, zda je váš web přístupný na mobilních zařízeních. Pravidelně kontrolujte a testujte jednotlivé URL adresy vašeho webu.

2. Optimalizace pro mobilní zařízení: Ujistěte se, že váš web je responzivní a správně se zobrazuje na různých typech mobilních zařízení. Optimalizujte rychlost načítání stránky, navigaci a celkový uživatelský zážitek na mobilních zařízeních.

3. Testování a monitoring: Pravidelně testujte svůj web pomocí nástrojů jako je Google Mobile-Friendly Test a sledujte výkonnost pomocí Google Analytics a dalších SEO nástrojů. Identifikujte a opravujte problémy, které by mohly ovlivnit mobilní přístupnost a indexaci.

Zajistit, že váš web splňuje tyto požadavky, je zásadní pro udržení a zlepšení viditelnosti ve vyhledávači Google. Připravte se na změny a udržujte svůj web aktuální s nejlepšími mobilními praktikami.
Nejste si jisti, jak to celé zkontrolovat? Potřebujete audit Search Console nebo technický audit celého webu? Ozvěte se nám a my to za vás vyřešíme!
 



Zdroje:
Seroundtable
SearchEngineLand

Lenka Stehlíková

Lenka Stehlíková

Cenové srovnávače, feedy a automatizace. To je pro Lenku skvělá společnost, ve které je nejštastnější. Lenka má dar do hloubky pochopit produktové portfolio a zamyslet se nad chováním zákazníků. Proto rychle zjistí, co je na vašem projektu důležité a za čím je potřeba jít. Svůj volný čas nejraději tráví na zahradě.

Držte krok s trendy digitálního marketingu

Pravidelný přísun znalostí, tipů a sem tam i akcí přímo ve vaší schránce.

arrow icon